Sakiet, vai arī jums tā gadās? Kamēr 31. decembrī skraidāt pa virtuvi, pārliecināta, ka gatavojat “tikai pavisam nedaudz”, ledusskapis sāk atgādināt caurstaigājamu sētu — visi kaut ko ver, osta, nogaršo un aiziet, atstājot durvis vaļā.
Un, lūk, šajā svētku kņadā katru gadu palīdz viena mazā uzkoda, kas glābj galdu, noskaņojumu. Es runāju par Jaungada “Rafaello” bumbiņām, kas gatavotas no krabju nūjiņām un siera.
Pārsteidzoši, bet tieši tās no galda pazūd vispirms.
Pat ātrāk nekā mandarīni!
Mazas, maigas, pikantas, līdzīgas konfektēm — un, kas ir svarīgi, tās pagatavojamas maksimāli vienkārši, kad spēki jau ir izsīkuši.
Kā pagatavot “Rafaello”, kas kūst mutē
1. Sagatavojam pamatni
Krabju nūjiņas sarīvējam uz smalkas rīves. Sadalām divās daļās:
Viena daļa tiks izmantota pildījumā.
Otra daļa — sniegbaltam apbērumam.
Tā bumbiņas sanāks patiesi akurātas un gludas — gluži kā konfektes.
2. Siera maigums
Sarīvējam sieru. Jo mīkstāks ir siers pēc garšas, jo harmoniskāka sanāks uzkoda.
Pievienojam tam ķiploku, izspiestu caur spiedi.
3. Olas — maigumam
Olas izvārām cietas, sarīvējam uz smalkas rīves un liekam bļodā pie siera. Tās piešķirs pildījumam maigumu un gaisīgumu.
4. Sajaucam visu labo
Sajaucam sieru, ķiploku, olas un daļu sarīvēto krabju nūjiņu.
Pieliekam majonēzi — pamazām, lai masa kļūtu plastiska un noturētu formu.
Sāls, pipari — pēc garšas.
5. Veidojam “konfektes”
Samitrinām rokas ūdenī.
Veidojam mazas bumbiņas — apmēram liela vīnogas lielumā.
Vēlaties pārsteigumu? Katrā bumbiņā ielieciet mandeli — būs patīkama kraukšķēšana un interesanta tekstūra.
6. Apbērums — skaists fināls
Katru bumbiņu apviļājam atlikušajās krabju nūjiņās — sanāk vienmērīgs, balts un mazliet rozīgs “sniega pika”.
7. Liekam aukstumā
20–30 minūtes ledusskapī — un tekstūra sablīvējas, garša kļūst spilgtāka, bet bumbiņas — akurātākas.
Pasniegt var uz liela šķīvja — izskatās ļoti svinīgi.
Lasi vēl: Ko kategoriski nedrīkst darīt 17. decembrī saskaņā ar tautas ticējumiem
Dažas garšīgas idejas
Apbērt nevis ar krabju nūjiņām, bet ar smalki sasmalcinātu mazsālītu lasi — “luksusa” versija.
Majonēzi aizstāt ar krēmsieru — garša kļūs krēmīgāka.
Pildījumam pievienot dilles vai papriku — svaigumam un krāsai.
Gatavot asorti: daļa bumbiņu ar mandelēm, daļa — bez, daļa — sarkanā lasīša apbērumā.
Sastāvdaļas
Krabju nūjiņas — 200 g
Cietais siers — 150 g
Majonēze — 2–3 ēdamkarotes
Ķiploki — 2 daiviņas
Olas (cieti vārītas) — 2 gab.
Mandeles (pēc vēlēšanās) — 15–20 gab.
Sāls, pipari — pēc garšas
Kāpēc šī uzkoda ir ideāla tieši Jaunajam gadam
Tāpēc, ka tā: izskatās svinīgi, pagatavojama ātri, nezaudē formu uz galda, patīk gan pieaugušajiem, gan bērniem, neprasa ilgu gatavošanos. Vai nav paradīze!
Man ar šo uzkodu ir saistīts sirsnīgs ģimenes stāsts. Mēs to pirmo reizi nogaršojām pie draudzenes meitas skolas ballītē. Iedomājieties: trokšņaina klase, virtenes, bērni ir pārņēmuši mūziku, bet pieaugušie runā klusām, lai neizbiedētu trauslo kārtību. Uz galda — kaudze sviestmaižu, salātu, saldumu… un, lūk, šīs mazās baltās bumbiņas.
Es paņēmu vienu — un sapratu, ka tā ir mīlestība.
Kopš tā Jaunā gada mēs “Rafaello” gatavojam vienmēr. Un katru reizi bērni strīdas, kuram tiks bļoda ar “apbērumu”.
Un galvenais — tajā ir tā pati Jaungada maģija: mazas lietas, kas svētkus padara mājīgākus.
Lasi vēl: Kas nav pieņemts Jaungada dāvanām: kultūras tabu un slēptās nozīmes
Kopsavilkums
Uzkoda “Rafaello” ir vienkāršs veids, kā piešķirt galdam odziņu, skaistumu un vieglumu. Tā neprasa daudz laika, bet rada “svētku pūles” sajūtu, ko viesi tik ļoti novērtē.














